Posted on Jätä kommentti

Kalastuksen vuosikelloni

Tammikuussa, kun tulipalopakkanen ja pohjoisen viima könttää kädet, madesoppa lämmittää. Terhi pulkkaan kootaan tavarat ja menoksi unohtamatta jäänaskaleita. Kaira, tuura, jääsaha, lapio ja kaiken päälle Älytön mukaan. Niin mikä Älytön? Tietysti Weken madekatiska., kalat uivat ala nielusta sisään. Minä noukin saaliin yläkerrasta. Sen opin, etten nosta Älytöntä millään puoshakalla muoviosasta vaan keskellä olevasta narusta. Ennen joulua laitetut verkot myös katsastan, uittamisessa käytin Kivikankaan verkkolautaa.

Kun päivät pitenee ja kevät aurinko alkaa lämmittää, mikä onkaan rauhoittavampaa kuin lähteä pilkille. Pilkki-istuimeen pilkit, sohjokauha, Savotan rukkasen ja lämmittimet. UR-kaira ja vaihtoterä on vaihdettu hyvissä ajoin. Tuomalla meille vanhan kuluneen teräsi vaihtoon saat edullisemmin käyttöösi kunnostetun vaihtoterän kuin ostamalla uuden terän. Pilkkitoukat ja joskus surviaisiakin mukana. Pilkkimiseen en tarvitse kalastuksenhoitomaksua.

Alle 18-vuotiaat tai 65 täyttäneet voivat kalastaa maksutta pilkillä, ongella ja yhdellä vavalla alueilla, joilla kalastusta ei ole rajoitettu. Vesialueen omistajan lupa tarvitaan aina kun kalastetaan pyydyksillä tai vetouistelemalla useammalla vavalla. Mäntyharjun kalastuskuntien lommit saa Kärkipyörästä. Laitanpa muistutuksen itselleni, uudet luvat tulevat myyntiin huhtikuussa.

Jäiden lähdön aikaan on huolehdittava, etteivät jäät vie pyydyksiä. Mutta silloinpa on paras aika saada kutuahvenia katiskalla. Nyt veneet vesille. Terhi Saiman oivallinen vene lähialuekalastukseen ja lapset tykkää Baby Fun Terhistä. Kesä menee verkoilla ja illat mato-ongella. Heinäkuun alussa kalastetaan rapusyöttikaloja. Rapumerrat ja rapurosvot saan Kärkipyörästä. Mikä onkaan hauskempaa kuin kokea heinä-elokuun illoissa rapupyydyksiä. Ravustukseen tule olla vesialueen omistajan lupa. Heinäkuussa pitää myös kokeilla kuhaa pilkillä.

Kun vedet viilenee on jälleen verkkokalastuksen aika. Loka-marraskuussa muikku ui verkkoon ja joulupöytään muikun mäti.

Vastaa